איפה אפשר לראות עצי סקויה?

יש המון דברים מעניינים ומיוחדים לראות בטיול לארצות הברית. אתרי תרבות, היסטוריה וגם הרבה מאד טבע. בנוסף לחופים מדהימים, גייזרים וקרחונים, ארצות הברית היא גם בית לעצים הגדולים ביותר בעולם – עצי הסקויה. בפוסט הזה תוכלו ללמוד איזה סוגי סקויות יש ואיך אפשר לשלב את החוויה המדהימה של חיבוק קבוצתי לעץ בטיול שלכם. ואם בעצים עסקינן, לגמרי במקרה, בארה"ב אפשר גם למצוא את העצים העתיקים ביותר בעולם ואוסיף גם כמה מילים לגביהם לקראת סוף הפוסט, למרות שהם בהחלט לא עצי סקויה.

איזה סוגים של עצי סקויה יש?

יש שני סוגים של עצי סקויה –

1. סקויה ענקית – Giant Sequoia

השם הלטיני של העץ הזה הוא Sequoiadendron giganteum (אני יודעת שבדיוק רציתם לשאול לגבי זה! 😉 ). קוטר של גזע ממוצע של סקויה ענקית הוא 6-8 מטרים. הגובה שלהם הוא "רק" 50-85 מטר שזה משהו כמו בניין בן 25 קומות. מרשים? חכו לסקויות החוף!

הסקויה הענקית גדלה באופן טבעי רק במספר חורשות בהרי הסיירה נבאדה. העץ הגדול ביותר בעולם הוא מסוג סקויה ענקית. זהו הגנרל שרמן – General Sherman – שנמצא בפארק לאומי סקויה אנד קינגס וגילו מוערך ב-2300-2700 שנים. גובהו של הגנרל שרמן הוא 87 מטר ורוחבו 7.7 מטר. לפי חישובי אנשי המקצוע, זהו האורגניזם החי הגדול ביותר בעולם מבחינת נפח.

עם הגנרל שרמן, פארק סקויה אנד קינגס, 2009

2. סקויית רדווד – coast redwood או Redwood Sequoia

קרובות המשפחה של הסקויה הענקית הן סקויות החוף, או בלטינית Sequoia sempervirens. אלו עצים גבוהים הרבה יותר מהסקויה הענקית (אם כי בכנות, קשה לפעמים להבחין בהבדל מנקודת מבטנו כיצורים זעירים כל כך). עצי הרדווד מגיעים לגובה של מעל מאה מטר, כשקוטר הגזע הממוצע 5-6 מטרים.

סקויות הרדווד גדלות באופן טבעי רק באיזורי החוף של צפון קליפורניה. העץ הגבוה ביותר בעולם הוא עץ רדווד כזה שגובהו מעל 115 מטר. הוא נקרא היפריון ונמצא בפארק לאומי רדוודס. הוא גבוה בהרבה מפסל החירות ובמונחים ישראלים, אם הייתם מטפסים עליו, הייתם מציצים לתוך הקומות הגבוהות יותר במגדלי עזריאלי.

עצי סקויה רדווד
קשה להצטלם עם עצי סקויה גדולים כל כך!

איפה נמצאות הסקויות?

עצי סקויה אפשר למצוא רק במערב ארה"ב ולמעשה רק במדינת קליפורניה. יש עצים בודדים שגדלים בכל מיני מקומות אחרים, אבל מדובר בעצים נטועים ולא בחורשות טבעיות עתיקות.

עצים מסוג סקויה ענקית אפשר למצוא רק בחורשות מסוימות בצד המערבי של רכס הסיירה נבאדה. עצי סקוית רדווד אפשר למצוא רק בחורשות ספציפיות לאורך קו החוף, מאיזור סנטה קרוז ועד לגבול עם אורגון. הכנתי עבורכם רשימה של חורשות הסקויות המרשימות יותר שיש בקליפורניה. חלקן ידועות יותר וחלקן פחות. בהחלט שווה להגיע אליהן!

מקומות בהם תוכלו לראות סקויה ענקית – Giant Sequoia

1. פארק לאומי יוסמיטי

זהו המקום הפופולרי ביותר למפגש עם סקויות ענקיות. בתוך הפארק יש שלוש חורשות, כשהגדולה שבהן, חורשת מריפוסה – Mariposa Grove – סגורה לרכבים לצורך התחדשות וצפויה להפתח מחדש בסתיו 2017. שתי החורשות האחרות הן Merced Grove ו-Tuolumne Grove – נמצאות שתיהן בדרך לטיוגה פאס. עוד על פארק לאומי יוסמיטי.

סקויות במריפוזה גרוב, יוסמיטי
סקויות במריפוזה גרוב, יוסמיטי

2. פארק לאומי סקויה אנד קינגס

כפי שהשם רומז, יש חורשות סקויה מרשימות בפארק הזה. כאן נמצא הגנרל שרמן, העץ הגדול ביותר בעולם, וגם עוד כמה עצים גדולים במיוחד כמו הגנרל גרנט. מדובר בפארק גדול מאד ואפילו אם אתם רק "נכנסים לרגע" לראות את הגנרלים, תכננו להקדיש לפחות חצי יום לביקור. כאן תוכלו לקרוא עוד על פארק לאומי סקויה אנד קינגס.

סקויה ענקית בפארק סקויה אנד קינגס
סקויה ענקית בפארק סקויה אנד קינגס

3. פארק קבאלרס – Calaveras Big Trees State Park

פארק מדינה זה נמצא במרחק של כשעתיים נסיעה צפונית מיוסמיטי או דרומית מהעיר סקרמנטו. יש בו שתי חורשות גדולות יחסית של עצי סקויה ענקית.

4. חורשת מקינלי – McKinley Grove

חורשה קטנה יחסית אבל יפה שנמצאת צפונית לפארק סקויה אנד קינגס, במרחק של כשעתיים נסיעה מהעיר Fresno.

5. Giant Sequoia National Monument

השם המרשים הזה למעשה מתיחס לשימור כמה מאות עצים המפוזרים בכמה חורשות באיזור. אחת מהן מכונה Converse Basin והיא כוללת כמאה עצים גדולים במיוחד, כולל את העץ השישי בעולם מבחינת גודלו. חורשה אחרת מומלצת קרויה Long Meadow Grove. בכל מקרה, מדובר כאן בעיקר על הגנה מפני כריתה ופחות בפארק שמיועד לתייר המזדמן. מתאים למטיילים "מתקדמים" שזמנם בידם לטייל באיזורים היפים האלו.

 מקומות בהם תוכלו לראות עצי רדווד – Coastal Redwood

1. פארק לאומי רדווד – Redwood National Park

זהו המקום, בהא הידיעה, לראות בו את הסקויות הגבוהות של הרדוודס. הפארק מורכב למעשה מארבעה פארקים, שבכל אחד מהם חורשות סקויות שונות (וגם דברים נחמדים אחרים). תוכלו לראות כאן סקויות במספר בתי גידול שונים קצת זה מזה. כאלו שנמצאות במקומות יבשים יותר וכאלו שנמצאות בחורשות "רטובות" וערפיליות ליד החוף. מומלץ בחום להקדיש לפחות שלושה ימים לביקור בפארק המדהים הזה. תוכלו לקרוא עליו עוד כאן: פארק לאומי רדווד בקליפורניה.

סקויה בערפילים, פארק רדווד
סקויה בערפל, פארק רדווד

2. חורשת מויר – Muir Woods National Monument

זהו המקום הפופולרי מכולם לראות סקויית רדווד בעיקר כי החורשה הזו קרובה לסן פרנסיסקו. פחות משעה נסיעה, צפונית לגשר שער הזהב, ואתם בין הסקויות. הבעיה העיקרית כאן היא הצפיפות, בפרט בסופי שבוע וחגים. בתקופות העמוסות, אי אפשר להכנס עם הרכב פנימה לחורשה וצריך לנסוע בשאטל. לפעמים יש גם תורים ארוכים מאד כדי לעלות על השאטל.

3. איזור סנטה קרוז – Santa Cruz

אם מתרחקים קצת מקו החוף, מגלים כמה חורשות סקויה מרשימות באיזור שבין סן פרנסיסקו למונטריי. אפשר לבקר בהן בשלושה פארקי מדינה באיזור: פארק ביג בייסין – Big Basin Redwoods State Park, פארק פורטולה – Portola Redwoods State Park, ופארק הנרי קאוול – Henry Cowell Redwoods State Park. שימו לב שהדרכים המובילות את הפארקים הללו מפותלות וצרות וסעו מאד בזהירות.

אנחנו בתוך סקויה בביג בייסין סטייט פארק
אנחנו בתוך סקויה בביג בייסין סטייט פארק

באיזו עונה אפשר לבקר את הסקויות?

הסקויות הענקיות של הרי הסיירה נבאדה נמצאות באיזורים גבוהים. המשמעות היא שבחורף החורשות מכוסות בשלג. אפשר לבקר בהן מפתיחת האיזורים הרלבנטיים באביב, לרוב באפריל או מאי ועד סגירתם עם השלגים הראשונים של החורף, לרוב בנובמבר.

את סקויות החוף אפשר לבקר בכל חודשי השנה. איזורי החוף ממוזגים ואין בעיה לטייל בהם גם בחורף. בקיץ הם יכולים להיות קרירים מאד גם כן, אז קחו איתכם מעיל קל.

אז איפה נוסעים דרך עץ סקויה?

באמצע המאה העשרים התפתחה בצפון קליפורניה תיירות הסקויה. אם זוכרים שמדובר בעצים שגם היום נכרתים לצרכי תעשיית העץ, מובן יותר איך הפיכתם לאטרקציות תיירותיות נראתה אז סבירה לאנשים. גם היום ניתן לראות באיזור את "אטרקציות הסקויה". הן נמצאות לאורך כביש ה-101 בצפון קליפורניה וכוללות בית בתוך גזע סקויה כרות, וגם בית בתוך עץ סקויה עומד, כולל ארובה שפולטת את עשן האח אל מחוץ לעץ.

במספר עצים נחצבו מנהרות למעבר ברגל וגם ברכב ותמורת חמישה דולר לרכב, תוכלו גם היום לנסוע דרך גזע של עץ סקויה. עץ אחד כזה נמצא ליד העיירה Leggett, השני נמצא ליד העיירה Klamath והשלישי ליד העיירה Eureka. אטרקציה אחרת כוללת נסיעה ברכבל בין צמרות עצי הרדווד.

נוסעים דרך עץ סקויה

ומילה על העצים העתיקים ביותר בעולם

עד כאן לגבי הסקויות. הזכרתי בהתחלה את העצים העתיקים ביותר בעולם, אז רק מילה או שתיים לגביהם, כי גם הם נמצאים בארצות הברית ואפילו גם בקליפורניה (אבל לא רק). מדובר בעץ שנקרא Bristlecone Pine. הוא לא בהכרח מאד מרשים למראה וגודלו יכול לנוע בין משהו שנראה כמו שיח גדול לבין עץ גבוה. העתיקים שבעצי הבריסלקון פיין נמצאים בשתי חורשות: Schulman Grove ו-Patriarch Grove. שתיהן נמצאות בצד המזרחי של הסיירה נבאדה, לא רחוק מהעיירה Big Pine שבכביש 395. אם נסעתם מיוסמיטי לוגאס דרך הטיוגה פאס, סביר להניח שעברתם די קרוב אליהם.

יש לכם חוויות סקויה לספר? אשמח לשמוע בתגובות! כמובן, גם שאלות והערות מתקבלות בברכה!

לפוסט הזה יש 21 תגובות

  1. שירלי

    הי ענת,
    אם לוקחים סיור בקניון אנטילופ + שייט באגם פאוול והכל מסתיים ב15.15,
    הגיוני לנסוע באותו היום גם לראות את ה-horseshore ?

    תודה!

    1. ענת

      הי שירלי,
      כן, אין בעיה. זו נסיעה ממש קצרה ואז הליכה של חצי שעה עד הנקודה. רק שימו לב לטמפרטורות, לשתות הרבה, כובע וכד'.

  2. קטיה

    הי ענת, אני מתכננת טיול מסן פרנסיסקו פלוס אנג'לס. דרך כביש 1. אחרי זה לוגאס. בלי יוסמיטי ( לא יהיה זמן ). איפה את ממליצה לעצור לראות את העצים? כמה זמן צריך?

    1. ענת

      הי קטיה,
      אתם יכולים לבקר בפארקים של איזור סנטה קרוז שמוזכרים בכתבה. זה לא אותם סקויות כמו ביוסמיטי אבל אלו גם עצים מאד גדולים ומרשימים.

  3. תמיר

    היי ענת,
    אנחנו מתכננים להגיע ליוסמיטי בינואר. האם בעונת החורף יהיה אפשר לטייל שם והאם יתאפשר לנו לראות את עצי הסקויה? אציין רק שנהיה שם רק ליום אחד.
    תודה רבה

    1. ענת

      הי תמיר,
      הסקויות של הסיירה נבאדה צומחות באיזורים הגבוהים יותר. בחורף החורשות מכוסות בשלג. הדרך היחידה להגיע אליהן היא בטיול רגלי עם נעלי שלג וציוד מיוחד – אין שבילים או כבישים מסודרים. לא מתאים ליום אחד ולא מתאים לכל אחד 🙂 אפשר כן לטייל בעמק, אבל תהיו מוכנים לכך שגם שם קפוא בחורף. צריך ציוד חורף, כולל שרשראות שלג לרכב ונכונות לגמישות במקרה ותהיה סופת שלגים בדיוק ביום בו תרצו לנסוע לשם והכבישים יחסמו לגמרי.

  4. ורד

    היי ענת,

    האתר מדהים ומסייע לנו מאוד בתיכנון הטיול.
    אנחנו מתוכננים להיות במערב ארה"ב באוגוסט הקרוב (2017). נוחתים בלוס אנג'לס ועולים לכיוון יוסמיטי. הדילמה שלנו היא היכן לראות סקויות. האם מעשי באותו יום לצאת מLA , לראות את הסקויות בסקויה אנד קינגס ולהגיע למקום הלינה שהזמנו ב – El Portal, או שעלינו לחפש מקום לינה באיזור סקויה אנד קינגס ?
    אפשרות נוספת היא לוותר ולראות את הסקויות בתוך יוסמיטי (לא במריפוסה שסגורה עדיין).

    תודה מראש,

    ורד

    1. ענת

      הי ורד, זו בהחלט אפשרות. זה לא יהיה ביקור ממצה בפארק שיש עוד הרבה מה לראות בו, אבל תוכלו בהחלט להכנס מהכניסה הדרומית, לעלות עד הסקויות ולעצור לראות אותן ואז להמשיך בנסיעה בתוך הפארק ולצאת מהכניסה הצפונית. אם ממילא לא התכוונתם להכנס לעמק של יוסמיטי באותו יום אלא רק להגיע ללינה באל פורטל, ויש לכם מספיק זמן לטייל ביוסמיטי מעבר לזה, אז זו בהחלט אפשרות לא רעה. 🙂

  5. אלון

    שלום
    אנחנו מגיעים ב12.7.17 ללוס אנגלס וחשבנו על מסלול לכיון סקויה יוסמיטי סן פרנסיסקו כביש1 לוס אנגלס
    האם את יכולה לעזור לנו בכיוון המסלול איפה נכנסים לסקויה? ליוסמיטי?כמה זמן צריך ?
    תודה רבה

    1. ענת

      הי אלון, אתה מתכוון לפארק סקויה אנד קינגס או לחורשת מריפוזה ביוסמיטי? חורשת מריפוזה עדיין סגורה הקיץ, כך שלא רלבנטית. לפארק סקויה אנד קינגס יש שתי כניסות, שתיהן מצד מערב ולא כל כך משנה אם נכנסים מהדרומית או הצפונית. בעיקרון, אם מגיעים מלוס אנג'לס נכנסים מהכניסה הדרומית ויוצאים מהצפונית. קחו בחשבון שביקור בפארק הזה זה לפחות יום שלם (ורצוי יותר אם רוצים ממש לעשות מסלולים רציניים). לגבי יוסמיטי, אתם בעצם נשארים בצד המערבי כך שתכנסו ותצאו מאותו מקום. ליוסמיטי כדאי להקדיש לפחות יומיים אם רוצים קצת לטייל ולראות את הכל. מוזמנים לקרוא עוד על פארק סקויה אנד קינגס, פארק יוסמיטי ודרכי הגישה ליוסמיטי.

  6. דלית אלון

    שלום
    אנחנו נוסעים בספט לארהב.
    נוחתים בסן פרנסיסקו ואחרי מס ימים שם נוסעים ליוסימיטי.
    איפה ניתן לראות בדרך עצי סקוייה?
    בנוסף אחרי יוסימיטי אנחנו נוסעים לכיוון דרך מס 1 ויורדים עד לוס אנג'לס דרך מונטריי וסן סימון. אשמח לקבל מקומות מומלצים לעצירה בדרך הזו.
    תודה
    דלית

    1. ענת

      הי דלית, כמו שאת רואה בפוסט, אין עצי סקויה בדרך בין הרי הסיירה נבאדה לחוף 🙂 אפשר לראות סקויות רדווד לאורך החוף, מצפון לסן פרנסיסקו בחורשת מויר ומדרום לסן פרנסיסקו באיזור סנטה קרוז. אפשר לראות סקויות ענקיות (מין שונה) ביוסמיטי בשתי החורשות הקטנות שפתוחות לקהל. אם מאד חשוב לכם לראות חורשת סקויות ענקית כהלכתה, אין ברירה אלא להדרים לפארק סקויה אנד קינגס, או להצפין לאחת החורשות שמתוארות בפוסט.
      לגבי כביש 1, שימי לב שהוא חסום לתנועה בערך שעה נסיעה דרומית למונטריי ולא צפוי להפתח בחודשים הקרובים. זה אומר שאי אפשר לנסוע לכל אורכו ממונטריי עד לוס אנג'לס. את יכולה לקרוא כאן על החסימה והמשמעות שלה ולקרוא כאן על מקומות לאורך כביש 1 בקליפורניה. לפי כל זה תוכלו לתכנן את העצירות שיעניינו אתכם. רק לא לשכוח לתת לזה מספיק זמן בטיול. לוקח עשר שעות רק לנהוג את הכביש (אם או בלי החסימה), ואם רוצים לעשות עצירות משמעותיות ולטייל בדרך, צריך יומיים בשבילו. טיול נעים!

      1. דלית אלון

        תודה רבה ☺

  7. עודד נוי

    היי עינת
    היכן את ממליצה לראות את עצי הסקויה.בפארק יוסמיטי (הבנתי שה M. GROVEסגור?)
    או בפארק סקויה כחנית ביניים בדרך ללס וואגס?(ובכך ננצל עוד זמן יקר ביוסמטי )
    אנו 7-9 יוני 2017 באזור

    תודה

    עודד

    1. ענת

      הי עודד, בדיוק עניתי לך גם על השאלה לגבי דרכי הגישה ליוסמיטי. ביוני סביר להניח שמעבר טיוגה יהיה פתוח, כך שתצאו מיוסמיטי לכיוון וגאס מהצד המזרחי. במקרה כזה, פארק סקויה איננו בדרך שלכם כלל.
      כמו שכתוב בפוסט, שתי החורשות האחרות ביוסמיטי הן Merced Grove ו-Tuolumne Grove ושתיהן נמצאות שתיהן בדרך לטיוגה פאס כך שאותן כן תוכלו לראות ביום האחרון, כשאתם נוסעים לוגאס. אני מציעה לכם להתיעץ גם בעניין זה עם הריינג'רים שיהיו מעודכנים לגבי מה קורה בשתי החורשות ובאיזו מהן כדאי יותר לעצור לבקר.

  8. ניר

    שלום ענת,
    תודה רבה על הבלוג המצוין.
    אנחנו יוצאים בתחילת מאי ל-8 ימים לכיוון יוסמיטי מאזור Sunnyvale. יש לך רעיונות נוספים לסיורים באזור?

    1. ענת

      הי ניר, כל איזור הסיירה נבאדה נהדר בעונה הזאת. אפשר לשלב גם את הצד המזרחי של הרכס, בביקור באיזור Mammoth Lakes ו/או ביקור בלייק טאהו.

  9. ענת

    לאס וגאס לת'רי ריברס זה 6-7 שעות נסיעה. אם אתם יוצאים בשמונה בבוקר, יכול להיות שבשלוש אחר הצהריים כבר תוכלו לטייל בפארק. לדעתי זה טוב ללון באותו לילה בת'רי ריברז ורק למחרת לחצות את הפארק, אבל אולי כן תוכלו כבר באותו אחה"צ להכנס לפארק, למרכז המבקרים הקרוב יותר לת'רי ריברז, להתיעץ עם הריינג'רים ואולי לעשות מסלול באיזור ה-foothills. עשינו את זה באפריל והמקום היה פשוט משגע, הכל ירוק ופורח.
    לא הייתי מזמינה לינה מראש בהכרח, אם כי הסיכוי שבת'רי ריברז תהיה חסימה משלגים באפריל קלוש. את תנאי מזג האוויר אפשר לבדוק באינטרנט, פשוט לגגל three rivers weather forecast יומיים לפני.

  10. רויטל

    או קיי, תודה. זו היתה הנטייה שלי.
    אני חושבת שניסע מלאס וגאס לאחד היישובים הקרובים לפארק סקויה (Tree rivers למשל)במקום הלילה בבייקרספילד. בבוקר לטייל כמה שעות בפארק ולנסוע ליוסמיטי. הגיוני? איך בודקים את תנאי הכבישים? יכול להיות שנזמין לינה במקום שלא תהיה גישה אליו?

  11. ענת

    אני שמחה שאתם נעזרים בבלוג!
    הסקויות בחורשת מויר מקסימות אבל שונות מאלו שבסקויה אנד קינגס. הן סקויות רדווד, גבוהות ו"רזות" יותר. באפריל, הנסיעה דרך סקויה אנד קינגס מוסיפה לכם יום טיול לפחות, מתוכו כארבע שעות נהיגה, אבל רובן בתוך הפארק (מבחינתי נחשב "בילוי" ולא נסיעה משעממת), עם עצירות בחורשות הסקויה. לו אני במקומכם, ובהנחה שיש לכם את היום הזה, הייתי נוסעת דרך פארק סקויה ומוותרת על חורשת מויר. גם הביקור בחורשת מויר יקח חצי יום, ולדעתי להוסיף פארק לאומי בליגה הזאת, עדיף על היציאה צפונה מסן פרנסיסקו לחורשת מויר.
    רק תבדקו את תנאי הכבישים בפארק לפני ההגעה, כי אפריל, במיוחד בתחילת החודש, זה קצת גבולי, ושלגים טריים יכולים להביא לסגירת הכביש.

  12. רויטל

    היי ענת,
    הבלוג שלך מצוין ועוזר לנו מאוד בתכנון הטיול.
    אנחנו מתכננים לנסוע באפריל מלאס וגאס ליוסמיטי (עם עצירה ללילה בביקרספילד) ומיוסמיטי לסן פרנסיסקו.
    מאוד רוצים לראות גם עצי סקויה. נראה לנו שנסיעה דרך פארק סקויה מאריכה מאוד את הדרך.
    איך חורשת מויר? האם ניתן להסתפק בה ולנסוע אליה באחד הימים שאנחנו בסן פרנסיסקו?
    תודה,
    רויטל

התגובות נעולות.