לואיזיאנה שוכנת לחופי מפרץ מקסיקו בדרום-מזרח ארצות הברית. היא מדינה בינונית בשטחה ובגודל האוכלוסיה שלה, אבל מיוחדת מאד מבחינת הנוף והתרבות שבה. ההיסטוריה של לואיזיאנה שונה גם היא מזו של רוב המדינות האחרות. למעשה, עד לשנת 1803 לואיזיאנה לא היתה חלק מארצות הברית. היא נקנתה בכף על ידי האמריקאים מהצרפתים במה שמכונה Louisiana Purchase. במהלך ההיסטוריה שלה, היתה המדינה גם תחת שלטון ספרדי במשך תקופה מסוימת. בנוסף, יש בה השפעה מערב-אפריקאית חזקה מאד בזכות תרבות העבדים שהובאו אליה לעבודה במטעים.
כל אלו יצרו בלואיזיאנה, ובפרט בעיר הגדולה שבה, ניו אורלינס, מורכבות תרבותית שדומה שאין שנייה לה בארצות הברית. כך למשל, לא רק ששישית מהתושבים הם ממוצא צרפתי, חלקם הם בני הקייג'ן – Cajun – קבוצת מיעוט שהיגרה לאיזור מקוויבק שבקנדה במאה ה-18, נדחקה אל איזורי הביצות של לואיזיאנה, ופיתחה בהם תרבות מקומית עשירה וייחודית. גם לתרבות ולשפה הקריאולית – שנוצרה ממיזוג של ספרדית יחד עם שפתם של העבדים האפריקאים – יש יצוג מרשים בלואיזיאנה.
הוסיפו לכך אחוזות היסטוריות מפוארות, עיר נמל ענקית עם קרניבל של ממש, ביצות שורצות תמסחים, ג'ונגלים טרופיים, ואת שפך נהר המיסיסיפי האדיר ותקבלו את הרקע המושלם לרומנים ולסרטים וגם מדינה שמרתק לבקר בה.
ניו אורלינס
מבחינתנו המטיילים, אין ספק שמוקד העניין בלואיזיאנה הוא ניו אורלינס, New Orleans, המכונה על ידי התושבים NOLA. למרות שהיא איננה בירת לואיזיאנה (הכבוד הזה שמור לעיר הסמוכה באטון רוג'), ניו אורלינס היא העיר הגדולה ביותר במדינה, החולשת על מטרופולין של מעל מיליון תושבים. היא יושבת על שפך המיסיספי ומהווה את אחת מערי הנמל המרכזיות של ארצות הברית.
ניו אורלינס מתייחדת במבנים היסטוריים המשקפים סגנונות צרפתיים וספרדיים. יש לעיר מורשת מוזיקלית מרשימה והיא נחשבת למקום הולדתו של הג'ז. גם מבחינה קולינרית, ניו אורלינס (כמו גם לואיזיאנה כולה), מתהדרת במסורות מקומיות יחודיות, הכוללות מאכלים בסגנון קייג'ן.
מקומות מומלצים לביקור בניו אורלינס
הרובע הצרפתי – The French Quarter
זהו האיזור העתיק ביותר בניו אורלינס. כאן התחילה העיר כיישוב בתקופת השלטון הצרפתי. מרבית המבנים הוקמו במאה ה-19 ויש מתאפיינים בסגנון בניה יחודי ומעוטר. הרחוב הידוע ביותר ברובע הוא רחוב בורבון – Bourbon street שהפך בתחילת המאה העשרים למוקד של חיי לילה פרועים. גם היום יש ברחוב מועדוני חשפנות, חלקם בהחלט מהסוג שלא כדאי לעבור לידו עם ילדים.
אחד המבנים המרתקים ברובע הוא קתדרלת סיינט לואיס שנמצאת בכיכר ג'קסון. כנסייה שכנה במקום כבר במאה ה-18 והמבנה הנוכחי הוא בן כמאתיים שנים. ניתן לסייר בתוך הקתדרלה מדי יום בין השעות שמונה וחצי בבוקר עד ארבע. לעיתים נמצאים במקום גם מתנדבים ששמחים להסביר ולהדריך את המבקרים.
המוזיאון הלאומי למלחמת העולם השנייה
מוזיאון מומלץ העוסק במעורבותה של ארצות הברית במלחמת העולם השנייה בשלל תערוכות ואמצעי המחשה. פתוח מדי יום בין השעות תשע בבוקר לחמש אחר הצהריים. $26 למבוגר (הנחות לקשישים, סטודנטים וילדים).
הקרוניות ההיסטוריות – The Streetcars
שלושה קוים של קרוניות היסטוריות מקסימות עוברים בניו אורלינס. הם משמשים את המקומיים כערוץ תחבורה נוח ושניים מהם מציעים לתיירים חוויה מיוחדת וזולה במיוחד. תמורת $1.25 (אין עודף, אז הכינו את הסכום המדויק), תוכלו לנסוע באחד הקוים לכל אורכו ולהנות מהמראות הנפלאים והיחודיים של העיר וגם מהאווירה.
שני הקוים המומלצים למבקרים הם –
St. Charles Streetcar – הקו הזה לוקח אתכם מהרובע הצרפתי לאורכן של שדרת סיינט צ'ארלס הותיקה והיפהפיה. בין האלונים הענקיים (שעל חלקם אפשר לראות שרשראות מפסטיבל המארדי גרא), יש בתים עתיקים ומרשימים. כדאי לנסוע עם הקרוניות לפחות עד סוף השדרה (הקרונית ממשיכה הלאה) ואז לחזור ברגל.
Riverfront Streetcar – הקו הקצר הזה (15 דקות נסיעה מקצה לקצה), לוקח אתכם לאורך נהר המיסיסיפי בין הרובע הצרפתי לאיזור מוזיאון מלחמת העולם השניה.
פרטים נוספים, מפות ולוחות זמנים אפשר למצוא כאן, באתר הקרוניות.
פארק לואי ארמסטרונג ופארק הג'ז הלאומי
חובבי המוזיקה יהנו ממורשת הג'ז של ניו אורלינס שניכרת בכל מקום. כדאי לבקר בפארק הלאומי ההיסטורי של הג'ז, המהווה חלק מרשת הפארקים הלאומיים של ארצות הברית. מרכז המבקרים נמצא בכתובת 916 N. Peters Street, ליד הרובע הצרפתי ונהר המיסיסיפי. בידקו את שעות הפתיחה באתר היות והן מוגבלות ומשתנות מדי פעם. אפשר לבקר גם בפארק לואי ארמסטרונג, שנמצא מעברו השני של הרובע הצרפתי. זהו פארק עירוני חביב, המשובץ פסלים של נגני ג'אז.
המארדי גרא
אי אפשר לכתוב על ניו אורלינס בלי לציין את המארדי גרא. במקור, זהו חג קתולי שנחגג על ידי הקהילה הצרפתית בניו אורלינס. החגיגה הפכה לקרנבל של ממש שנמשך חמישה ימים ומושך אליו מבקרים מרחבי ארצות הברית והעולם. אוכלוסית ניו אורלינס מכפילה את עצמה בתקופת המארדי גרא, אז אם אתם מתכננים לבקר בו (כדאי!), דאגו להזמין לכם מקומות לינה מספיק זמן מראש. שיא החגיגות הוא ביום המארדי גרא עצמו שיכול ליפול בכל תאריך בין תחילת פברואר לתחילת מרץ. אגב, חגיגות מארדי גרא מתקיימות גם במקומות אחרים בלואיזיאנה ואפילו במדינות סמוכות אבל הססגוניות והמרשימות מכולן הן אלו שבניו אורלינס.
אם אתם מגיעים בתקופה אחרת, תוכלו לטעום מהמארדי גרא במוזיאון Mardi Gras World, שם אפשר ללמוד על הפסטיבל, לראות פלטפורמות מהקרנבל ואפילו להתחפש בתחפושות מארדי גרא מסורתיות.
סיורי אחוזות מטעים בלואיזיאנה
ביקור בלואיזיאנה כדאי שיכלול לפחות סיור אחד באחוזה היסטורית של בעלי מטעים מהתקופה של לפני מלחמת האזרחים האמריקאית. בעלי המטעים בנו אחוזות מרשימות על בסיס עמלם ויסוריהם של עבדים אומללים וכיום כמה עשרות אחוזות הפכו לאתרי תיירות במדינות הדרום, כולל בלואיזיאנה.
לא חייבים להרחיק מניו אורלינס כדי לבקר באחוזה כזאת. שתיים מהמרשימות יותר נמצאות במרחק של כשעה נסיעה מהעיר –
אחוזת אוק אלי – Oak Alley Plantation – האחוזה היא אתר מורשת היסטורית לאומית בזכות הארכיטקטורה שלה. סימן ההיכר שנתן לה את שמה הוא שדרת אלונים מרשימה שמובילה אליה ויוצרת חופה מעל שביל הכניסה. במקום יש סיור מודרך בחדרים השונים בבית ובגנים, שמסתיים בלגימה של המשקה המקומי Mint Julep (אפשר לבקש גם בגרסה נטולת אלכוהול…). פרטים לגבי מחירים ושעות פעילות תוכלו למצוא באתר.
אחוזת לאורה – Laura Plantation – גם אחוזה זו זכתה לתואר אתר מורשת. כאן תוכלו לראות מבנה בסגנון קריאולי יחודי וצבעוני וגם את המבנים בהם שכנו העבדים (לא שכיח בסיורי אחוזות אחרים, בהם המבנים האלו לא קיימים כבר או מוצנעים היטב). אתר האחוזה מספר עוד על התצוגות ומספק פרטים לגבי מחירים ושעות.
סיורי ביצות
ביקור בלואיזיאנה לא יהיה שלם בלי סיור באחת מהביצות הרבות שבה. מדובר למעשה במערכת אקולוגית של שטחים מוצפים במים, מעין אגמונים ולא בשטחי בוץ.
יש שפע של מפעילים לסיורים כאלו ואפשר לצאת אליהם בכל מיני מקומות בלואיזיאנה, חלק מהם קרובים מאד לניו אורלינס. גולת הכותרת בסיורים היא כמובן צפייה בתמסחים (אליגטורים) הרבים שיש באיזור.
מפעילי הסיורים מכירים את התמסחים שבמסלול שלהם ומפתים אותם לצאת באמצעות האכלה. יש להם בסירות גם תינוקות של אליגטורים שאפשר להחזיק ולהצטלם איתם. הכל נעשה ברישיון ובתיאום עם הרשויות למטרות חינוכיות. קחו בחשבון שמדובר בחיה נפוצה מאד באיזור ולמעשה גם בחיית משק שמגודלת לצרכי מאכל ולתעשיית העור. עדיין, אם זכויות בעלי חיים קרובות לליבכם, קחו בחשבון שזהו חלק מהסיור.
מתי כדאי לבקר בלואיזיאנה?
אפשר לבקר בלואיזיאנה לאורך כל השנה. בחודשי הקיץ חם ולח אבל לא בצורה קיצונית. הטמפרטורה הממוצעת ביולי-אוגוסט בניו אורלינס היא 28 מעלות. בחודשי החורף קריר ונעים יותר, כשהטמפרטורות הממוצעות בצהריים נעות סביב 18 מעלות ובערב יורדות לשבע מעלות.
מעיל גשם תמיד כדאי שיהיה איתכם. החודשים הגשומים ביותר בשנה הם יוני עד אוגוסט אבל גם בחודשים האחרים יש כעשרה ימי גשם כל חודש.
חוויות הביקור שלנו בלואיזיאנה
ביקרנו בלואיזיאנה בספטמבר 2011. הביקור היה חלק מרוד טריפ ספונטני שערכנו כמעט מחוף לחוף ובחזרה. אחת החוויות המעניינות היתה לינה בבקתה באיזור הביצות, אצל משפחה ממוצא קייג'ני. תוכלו לקרוא את חוויות הביקור שלנו בלואיזיאנה בסיכום שמתחיל כאן.
ביקרתם בלואיזיאנה בעצמכם? אשמח לשמוע מה אהבתם יותר (וגם פחות) בתגובות! כרגיל, שאלות מתקבלות בברכה וגם שיתופים בפייסבוק. תודה מראש!
עשית לי חשק. בכלל לא לקחתי את האזור בחשבון!
ביקרנו במהלך חודש ספטמבר בניו אורלינס כ שישה ימים, בביקורנו כמעט ולא פגשנו ישראלים, חבל שעדיין ניו אורלינס עדיין לא במפת התיירות הישראלית, שכן היתה חוויה מיוחדת במינה, ארכיטקטורה מיוחדת במינה , אוירה של חופש- אלכוהול חופשי וגם קנביס, מזג אויר נהדר. אנשים אדיבים , סיורי טבע במיסיסיפי. מומלץ מאוד.וגם למי שמעוניין בשופינג..ישנו האוטלט ברובע הצרפתי עם החזרי מעמ בתוכו
תודה על השיתוף, צורי!