טיול שלכת בצפון-מזרח ארה"ב הוא חוויה של ממש. הצבעיםשוטפים אותך ומהממים את החושים. אם לצטט את הבן הצעיר שלי שהיה בן 11 בטיול השלכת שלנו: "זה כמו ללכת בתוך מדורה". הייתי כותבת שזו חוויה "של פעם בחיים", אבל בסך הכל, במחירי הטיסות הנמוכים יחסית שיש היום, אפשר בהחלט להנות ממנו גם כמה פעמים בחיים. אז איך מגיעים לראות את צבעי השלכת היחודיים של צפון-מזרח ארה"ב וניו אינגלנד?
טיול שלכת? מה פתאום לנסוע לראות עלים?
תשכחו מצבעי השלכת החומים והדהויים שאתם מכירים בישראל.
השלכת בצפון-מזרח ארצות הברית היא תופעת טבע יחודית. היא קורית בעולם רק שם ובמקומות ספורים במזרח הרחוק. מדובר בשילוב של סוגי עצים מסויימים אשר מפתחים צבעי עלים זוהרים בגוונים שנעים בין זהוב עז לאדום בוהק. הצבעים באים לידי ביטוי רק בתנאי מזג אוויר מסויימים מאד. כדי שזה יקרה, העצים צריכים לעבור כמה לילות של קרה – רצוי בטמפרטורה שמעט מתחת לאפס. אז הכלורופיל שבעלים נעלם ואפשר לראות את הצבעים המיוחדים שלהם. עצים שלמים נצבעים בגוונים זוהרים כשלידם, העצים ששומרים על עליהם גם בחורף נותרים בצבע ירוק כהה עמוק ומוסיפים לחגיגת הצבע ביערות ובפארקים.
אז איפה אפשר לראות את תופעת הטבע הזאת בצפון אמריקה?
חגיגת הצבעים הסתווית מתרחשת במזרח קנדה וארצות הברית, בסביבות חודש אוקטובר. כיוון שהעצים זקוקים ל"מכת קור" משמעותית, הצבעים החזקים מתחילים במקומות הגבוהים והצפוניים יותר ו"יורדים" כמו גל של צבע לאורך איזורי החוף המזרחי. ככל שמדרימים, הם הופכים קצת "דהויים" יותר.
במערב ארה"ב אפשר לראות מעט מצבעי השלכת, אבל כמעט תמיד אלו יהיו הצפצפות שבוהקות בצבעים זהובים ומדי פעם, עץ בודד בגוונים אדומים. זה בהחלט יפה ומרשים, אבל זו לא השלכת של צפון-מזרח ארה"ב.
איזור ניו אינגלנד בצפון-מזרח ארה"ב ידוע בצבעי השלכת העונתיים, אבל אפשר בהחלט לראות את התופעה גם במזרח קנדה, ובמדינות בצפון-מזרח ארה"ב שאינן חלק מאיזור ניו אינגלנד. מדינת ניו יורק, למשל, זוכה לצבעי שלכת נפלאים, וכך גם איזורים בפנסילבניה ווירג'יניה.
מתי אפשר לראות את צבעי השלכת בצפון-מזרח ארצות-הברית?
התשובה הכללית היא "בסתיו". מעבר לכך, הכל תלוי באמא טבע. גל הקור הראשון של העונה לרוב מתרחש בין סוף ספטמבר לאמצע אוקטובר. מקומות גבוהים והרריים, יכולים להתחיל לפתח נגיעות ראשונות של צבעי שלכת כבר באמצע ספטמבר. לרוב, זה יבוא לידי ביטוי בכמה ענפים פה ושם. זה מקסים, אבל זה עדיין לא "הדבר האמיתי".
המקומיים מכנים את שיא השלכת בשם "peak", כלומר פסגה, או שיא. השאלה הגדולה באיזורים האלו כשרואים את צבעי העלים היא "האם הגענו לשיא?" השיא יכול להתבטא בעוצמות ובצורות שונות במקומות שונים, אבל הוא לא משהו שאפשר להתעלם ממנו…
כתיירים, ההימור הטוב ביותר הוא להגיע לארצות הברית בשבוע הראשון של אוקטובר ואז להקדיש לטיול בין שבועיים לשלושה. זה מבטיח לכם את הסיכוי הטוב ביותר להיות באיזור בזמן שיא הצבעוניות של השלכת. היות והשיא מתבטא במקומות שונים במועדים מעט שונים, סביר להניח שבמחצית הראשונה של אוקטובר תוכלו למצוא אותו בחלק מהאיזורים.
האם בכל שנה יש את תופעת צבעי השלכת?
כן. כל שנה הצבעים מחליפים את צבעי העלים מירוק לגוונים הזוהרים של הצהוב, הכתום והאדום. העוצמות יכולות בהחלט להשתנות משנה לשנה כששני הגורמים העיקריים הם –
1. הטמפרטורות. ככל שיש "מכת קור" חזקה יותר בתחילת העונה, העצים יאבדו מהר יותר ובבת אחת את הירוק שבעלים ויעברו ביחד למצב שלכת.
2. הרוח והגשם. סופות חזקות מפריעות מאד לתצפית שלכת, מן הטעם הפשוט שחלק ניכר מהעלים נופלים מהעצים, לפעמים עוד לפני שהספיקו לשנות צבע.
איך אפשר להעלות את הסיכוי שלנו לראות שלכת כמו שצריך?
במילה אחת: גמישות.
ככל שתשמרו על גמישות, תוכלו לנוע ממקום למקום ולהגיע לנקודות השיא של השלכת בזמן אמת. אני בהחלט בעד יצירת מסלול לטיול, בין היתר כי יש עוד דברים נפלאים לחוות בצפון-מזרח ארה"ב, אבל את הזמנת הלינות כדאי לעשות תוך שמירה על גמישות מקסימלית. למרבה המזל, האיזור הוא יחסית קטן (ביחס למרחקים של המערב), כך שתוך יום נסיעה אפשר להגיע בלי קושי ממיין למסצ'וסטס, או ממסצ'וסטס להרי האדירונדק בצפון מדינת ניו יורק.
אתרים שלמים מוקדשים למעקב בזמן אמת אחרי צבעי השלכת, ובימינו, יש אפילו אפליקציות שלכת לטלפון. חובבי העלים קרויים Leaf peepers והם חולקים מידע ביניהם ומעלים אותו לאינטרנט, כך שאפשר למצוא את המקומות בצורה מהירה. גם בחדשות המקומיות מזכירים מדי פעם את נושא צבעי השלכת, אז שווה לעקוב גם בתקשורת.
אסיים את הפוסט עם כמה תמונות שלכת מהטיולים שלנו. אלא אם כן צוין אחרת, הן צולמו במדינות ורמונט וניו יורק, בסתו של שנת 2013. רוב התמונות מניו יורק הן מאיזור הרי האדירונדקס. אלו שצולמו במדינת ורמונט הם מאגם נטול שם שביקרנו בו יחד עם המארחים שלנו בורמונט. תוכלו לקרוא את סיכום הטיול בורמונט כאן, ועל הביקור באדירונדקס כאן.
טיול נעים שיהיה לכם וכרגיל – אשמח אם תשתפו את הפוסט בפייסבוק או בכל דרך אחרת! אל תשכחו להשאיר גם תגובה ולספר בה על חוויות השלכת שלכם!
תודה ענת על שיתוף
המידע והחוויות.
אנחנו מתכננים שבועיים בניו אינגלנד.
שמנו לב שקדה להשיג חדר פנוי.
האמנם?
האם יש מקומות לינה שהם לא דווקא מלונות?
תודה על כל עצה.
אנחנו זוג מעל 70.
הי נירה,
ניו אינגלנד יעד מאד פופולרי בסתיו מסיבות מובנות. בנוסף, המחירים גבוהים יותר השנה בגלל השפעת הקורונה. מציעה לכם לקרוא את הפוסט שלי על איך למצוא מקום לינה בארה"ב כדי לקבל עוד רעיונות. אבל להיות מוכנים גם לכך שמדובר ביעד לא זול בהכרח.
היי ענת,
ראשית, תודה רבה על ההסברים המפורטים ומועילים והמענה שלך וההתייחסות לכל שאלה ושאלה.
שנית, אנחנו מתכננים טיול בר מצווה לשנה הבאה. חשבנו לטוס לניו יורק, לעשות טיול בשלכת היפה באזור, לחזור לניו יורק ומשם לעשות טיול מאורגן של כחמישה ימים לקנדה, היימיש וושינגטון…(חשבנו שטיול מאורגן יוזיל עלויות וייתן מענה לכל המקומות שאולי אין אפשרות לטייל עצמאית כמו למשל ההיימיש). בחלקו האחרון של הטיול חשבנו לטוס לאורלנדו ושם למלא את משאלתו של הילד- פארקי שעשועים, יוניברסל וכו'.
שאלותיי הן: מה העונה המומלצת לטיסה, אם רוצים גם שלכת, אבל לא רוצים להיקלע לסופות ההוריקן? חשבנו לעשות טיול של שלושה שבועות, האם הזמן מספיק? מה דעתך על שילוב הייעדים האלו? מטרתנו הייתה שילוב של נוף ביחד עם כשבוע פארקים באורלנדו.
תודה רבה,
סמדר
הי סמדר,
קודם כל, בכל מקום בארה"ב אפשר לטייל באופן עצמאי. ממש אין בעיה לטייל באיזורי האמיש בפנסילבניה. נוח מאד לנסוע שם ויש אטרקציות "אמישיות" לתיירים. לא התנסיתי בטיול מאורגן, אבל ממה ששמעתי זה לא מוזיל עלויות וזה בעיקר כובל אתכם לתכנית טיול שמישהו אחר החליט עליה, בלי גמישות. לתכנן טיול עצמאי בהחלט לוקח יותר זמן וקשב, אבל לדעתי שווה את זה. קחו בחשבון שקנדה רחוקה מאיזור וושינגטון די.סי ודרום פנסילבניה (אמיש). כיוונים הפוכים ביחס לניו יורק. בודאי שאי אפשר לשלב את שלושת היעדים בחמישה ימים (בלי להכנס לאיפה בקנדה תרצו להיות). הייתי מציעה לכם לבדוק את המסלול של צפון-מזרח ארה"ב כאן ולראות איך מסלול כזה מתכנס מבחינת ימים. אפשר להוריד חלק ממנו, לטובת שבוע באורלנדו, אבל אל תלחצו ותצופפו יעדים.
לגבי אורלנדו, ככל שתתרחקו מספטמבר-אוקטובר (שיא עונת ההוריקנים) הסיכוי שלכם למזג אוויר טוב עולה. לדעתי, לנסות לקלוע לשבוע שני ושלישי של אוקטובר בצפון-מזרח ואז שבוע אחרון של אוקטובר בפלורידה יכול להיות מוצלח.
הי ענת
אנחנו מעוניינים אמורים להיות בארה"ב מה 26.02 לשבועיים עד שבועיים וחצי, עד אמצע מרץ .
ננחת במיאמי ב26.02 . אנו מעוניינים לחלק את הטיול לשניים . א. מיאמי פלורידה ב. ניויורק /ניאגרה חלק שני .
אנחנו 3 , אישתי נכה ,מטפלת ואנוכי. איך את ממליצה לחלק את הטיול.
האם כדאי לחזור לארץ מניו יורק או מבוסטון?
תודה . עדי
הי עדי,
האם אתם מודעים למזג האוויר בניו יורק, בדגש על איזור הניאגרה בעונה זו? יהיה קפוא. מילולית, קפוא. במקרה הטוב, יהיו לכם ימים עם קצת שמש והכל מסביב יהיה מכוסה שלג וקרח. אתם גם עלולים להקלע לסופת שלגים עונתית. לא לכולם זה מתאים וזה גם עלול להיות מסוכן. בניו יורק העיר יהיה יותר נעים.
לגבי החלוקה, זה תלוי במה שתרצו לעשות. אין כאן נכון או לא נכון. אם אתם לא מכירים ומעדיפים להעזר במישהו, בהחלט אפשר לנסות מתכנן טיולים בתשלום. לחלופין, נדרשת כאן השקעת זמן בלקרוא על כל אחד מהאיזורים, להבין מה יש לעשות ולהחליט מה הכי מתאים לכם ולהעדפות שלכם. בהצלחה!
שלום ענת
האם ידוע לך על אתרים/אפליקציות העוקבים אחר השלכת?
מה המצב כעת (7/10/18)?
איפה כדאי להיות בשבוע שבין 18-25/10/18?
תודה
סיגל
הי סיגל, לא חיפשתי כאלו בשנים האחרונות אז אני לא מעודכנת. שווה לחפש בגוגל לפי המילים foliage או fall colors. אני קצת בעיכוב במענה בבלוג, אז מניחה שבינתיים כבר החלטת איפה להיות. בעיקרון, אם שלכת זו המטרה, אז כדאי לשמור על גמישות.
היי ענת,
מידע מאוד מעניין ומועיל.
אנחנו מגיעים לאדירונדקס באפסטייט ניו יורק בתאריכים 23-24 בספטמבר.
רציתי לדעת האם יש סיכוי טוב ל-Peak בתאריכים האלה?
האם את יודעת להמליץ על מקומות ספציפיים ששווה לבקר בהם באדירונדקס, אנחנו מעוניינים לראות שלכת ואגמים.
תודה.
הי רעות,
נשמע לי מוקדם מדי לפיק. יש סיכוי שתראו התחלה של שלכת, אבל גם זה לא בטוח. מה שצריך כדי לראות פיק זה 2-3 לילות של קרה – בטמפרטורה שיורדת מתחת לאפס. מכת הקור הזאת היא מה שהורג את העלים ומעלים את הכלורופיל – כך שהצבעים העזים פתאום נראים לעין. הסיכוי שזה יקרה לפני השבוע השלישי בספטמבר נמוך.
לא חסרים אגמים ומסלולים באדירונדקס את יכולה לבדוק באתר הזה. הם גם ישמחו לשלוח לכם ברושורים לקראת הטיול.
הי ענת, קודם כל תודה על שפע המידע בבלוג. אשמח לעזרתך, מנסה לבנות תקציב לנסיעה של שבועיים באוקטובר הבא לניו אינגלנד, הורים פלוס שתי מתבגרות. בהנחה שאנחנו עם רכב ולא זקוקים למקום לינה מפואר, אלא מקום נעים ונקי, כמה להערכתך תעלה לנו הלינה ללילה? (מתכננים על שניים-שלושה ימים בבסוסטון אבל לא חייבים לישון במרכז)? תודה רבה, ליאת
אוקטובר זו העונה לאיזור אבל לדעתי אם תקדימו להזמין מקומות, ואם אתם כמונו ומסתפקים במוטלים חביבים ונקיים, הייתי מתקצבת ממוצע של $120 ללילה. אני מאמינה שאפשר גם פחות ולעצמי הייתי מתקצבת פחות, אבל צריך יהיה לעבוד קצת בשביל להוזיל (בעיקר לבדוק, להזמין, ואז לבדוק שוב אחרי כמה חודשים ולהחליף לאופציות זולות יותר). לניו אינגלנד אני אישית הייתי מנסה לרדת מתחת למאה דולר ללילה, אבל זה דורש קצת תמרונים. למשל, לשנות תכניות ולהשאר בנקודה מסוימת יותר, כדי להיות בדירת נופש. לא לכולם יש גמישות כזו בתכנית.
בכל מקרה, ממליצה לך לקרוא את הפוסט על איך להזמין מלון בארה"ב: 5 טיפים מועילים שם חלקתי את השיטות שעוזרות לי להוריד מחירים. מקווה שעוזר!
מעוניין לקבל פרטים על מיקום הגשרים המקורים.
נוסעים בסוף ספטמבר הקרוב.
תודה
זה נושא נפלא לפוסט נפרד! לא נראה לי שיהיה לי זמן עד שתצאו לטיול אז בינתיים מצאתי את המאמר הזה שאולי יעזור לך – http://www.discovernewengland.org/things-do/new-englands-romantic-covered-bridges
במסגרת הטיול שעשינו ב-2007, שכלל ,כמובן, את גן עדן,להלן ניו אינגלנד,עשינו יום שלם טיול גשרים מקורים. ( הקרדיט למוני מנהל פורום צפ"א באתר למטייל).
זה היה יום בלתי נשכח שכלל גם מראות שלכת מדהימים.
הפוסט הזה,שוב, מחזיר אותי וצובט לי בבטן.
נהדר תודה
נשמע נפלא. מוני בהחלט מכיר היטב את האיזור וכל מסלול שהוא מתכנן או ממליץ, חזקה עליו שהיהיה מופלא.